Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Aardappeltransacties online

Op verzoek van – en gefinancierd door – de consumptieaardappeltelers (PA fonds consumptieaardappelen) is door PA een actueel en online landelijk prijsinformatiesysteem ontwikkeld waarin aardappeltransacties tussen aardappeltelers en afnemers worden ingebracht en kunnen worden bekeken.
Dit AGRarIsche PRijsINformatieSysteem legt op een transparante wijze consumptieaardappeltransacties tussen telers en afnemers vast, zodat telers hieruit informatie over markt- en prijsontwikkelingen kunnen afleiden. Een dergelijk systeem kan pas in werking treden als het een grote mate van vertrouwen geniet. De prijsinformatie die in het systeem komt moet 100% betrouwbaar zijn.  Een goed functionerend systeem, heldere spelregels voor de invoer en het gebruik, een onafhankelijke controle en een strikte handhaving dragen hieraan in belangrijke mate bij.
Dit wordt geborgd door controles op verschillende niveaus in het systeem. Bij elk ingevoerd contract krijgt de betrokken teler bijvoorbeeld automatisch een sms waarin gevraagd wordt om de ingebrachte gegevens te controleren. Telers kunnen ook zelf op een eenvoudige manier via het PA de transacties die ze willen inbrengen in het systeem (laten) zetten. De prijsinformatie betreft o.a. transactiedatum en aflevermaand, ras, prijs, bestemming (bv frites, export), maatsortering, grondsoort, regio (N of Z) en volume (tonnage in drie grootteklasses). Het is vanzelfsprekend niet te achterhalen welke teler of afnemer welke zaken heeft gedaan.
Om te toetsen of het systeem werkt en in voldoende mate tegemoet komt aan de wensen van de telers, wordt vanaf februari 2012 een test met praktijkmensen – dus telers van consumptieaardappelen – uitgevoerd. 250 telers worden gedurende een testperiode van een jaar in de gelegenheid gesteld om gebruik te maken van het systeem, verbeteringen aan te dragen en te beoordelen of het systeem toegevoegde waarde heeft. De ervaringen van de telers die aan de test deelnemen zullen bepalend zijn voor het besluit om het systeem al dan niet in de markt te zetten.