Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Akkerbouwer De Jong slaat zonne-energie op in eigen accu

Op het erf van akkerbouwerJan Reinier de Jong uit Odoorn staat een zeer innovatief zonnesysteem. Hij slaat zelfopgewekte energie op in een accu. Nu nog in een tijdelijke test variant , maar vanaf aankomende zomer in een grote accu van 275 kilowattuur. Zo kan de Jong zelf stroom gebruiken wanneer de prijzen het laagst zijn en stroom leveren op de duurste momenten. “Het mooie is dat ik de hele investering binnen 7,5 jaar heb terugverdiend.”

Teveel of te weinig stroom
Jan Reinier de Jong schafte een paar jaar geleden zijn eerste 200 zonnepanelen aan. Dit was het maximale aantal dat op zijn 3x80 amp kleinverbruikersaansluiting zou kunnen. Maar dat bleek niet voldoende om de jaarlijkse stroombehoefte te dekken. Daarom werden er nog 160 panelen aangeschaft in de wetenschap dat dit op zonnige dagen een overbelasting geeft op de hoofdzekering als er niet voldoende stroom gebruikt wordt voor bijvoorbeeld de aardappelbewaring. Op die momenten zette hij een klein deel van het systeem enkele uren uit. “Maar het is natuurlijk zonde als je op mooie zonnige dagen een paar zonnepanelen moet afschakelen.”

Slim inkopen en verkopen
Anderhalf jaar geleden vroeg De Jong zich daarom af of het mogelijk zou zijn om stroom op te slaan. Na een zoektocht naar de juiste partijen kwam hij om tafel met Rob van Leeuwen van Jules Energy. Zij ontwikkelden een systeem waarbij optimaal gebruik kan worden gemaakt van de opgeslagen energie in een accu. “We kopen in voor eigen gebruik als de stroomkosten zo laag mogelijk zijn, vaak beneden de 4 cent per kilowattuur. Verkopen doen we op de duurste momenten, op bepaalde dagen loopt die prijs op tot 25 cent.”

Terugverdienen binnen acht jaar
De Jong schaft nu ongeveer 500 extra zonnepanelen aan, zodat er straks bijna 900 panelen op het dak liggen. Daarnaast kosten de 275 kilowattuur accu en de aansluiting ongeveer net zoveel als de zonnepanelen. Al met al een forse investering, is dat het waard? Jan Reinier meent van wel: “Het is een boel geld, maar in 7,5 jaar (zonder SDE) heb ik alles terugverdiend: de zonnepanelen, de accu, de grootverbruikersaansluiting, de vaste kosten en het abonnement op het systeem van Jules Energy. Daarnaast bespaar ik ook veel kosten omdat ik geen omvormers bij de zonnepanelen nodig heb.”

Een kijkje nemen bij Jan Reinier
De Jong raadt collega-ondernemers die willen investeren in zonne-energie aan om omvormers onder voorbehoud op te laten nemen in een offerte. “Dan kun je te zijner tijd de keuze nog maken of je omvormers wel nodig hebt”. Geïnteresseerden in het systeem zijn van harte welkom op het erf van familie De Jong in Odoorn: “Kom vooral eens kijken. De zaak is officieel nog niet helemaal rond, maar we zijn dus vast van start gegaan met een kleinere test-accu. De grote accu moet er voor 1 augustus 2015 staan.” Wilt u ook meer weten over een accu om zelfopgewekte zonne-energie op te kunnen slaan? Of wilt u in contact komen met Jan Reinier de Jong? Stuur dan een e-mail naar info@ltonoord.nl of bel met het Informatiecentrum op T 088 – 888 66 44 en vraag naar Auke Jan Veenstra.