Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Al 7 MegaWatt aan zonnepanelen gelegd bij boerenbedrijven door ‘Vraagbundeling Zonnepanelen’

250 Boeren en tuinders, aangesloten bij  één van de drie regionale LTO organisaties, hebben sinds juni 2012 gezamenlijk  al ruim 7 MegaWattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dit is het voorlopige resultaat van twee grootschalige vraagbundelingsacties. Hiermee is het LTO initiatief de grootste inkoopactie van Nederland op het gebied van zonnepanelen.
LTO Noord, ZLTO en LLTB en diverse geledingen van deze organisaties hebben ‘Vraagbundeling Zonnepanelen’ opgezet voor leden. Naast de gezamenlijke inkoop was individuele advies een belangrijk onderdeel van deze vraagbundelingsactie. Leden konden een rendementsberekening op maat laten maken. De panelen zijn op boerderij- en staldaken geplaatst en zijn bedoeld om energie op te wekken voor eigen gebruik.
 
Tweede ronde bijna ten einde
Na een succesvolle eerste vraagbundelingsronde in de provincies Overijssel en Flevoland kreeg de  vraagbundelingsactie een landelijk vervolg. Ruim 500 boeren toonden hierbij interesse. Leverancier New Energy Systems uit het Limburgse Schimmert won deze aanbestedingsronde. Om de grote order uit te kunnen voeren werd er samengewerkt met drie regionale installateurs. Tot op heden zijn er in de laatste ronde bij 206 bedrijven zonnepanelen geïnstalleerd.
 
Nieuwe ronde
De vraag naar zonnepanelen is nog steeds zeer groot bij agrariërs. Ook met het oog op een nieuwe landelijke subsidieregeling waar deze zomer meer duidelijkheid over komt. Hierbij krijgen agrariërs een bijdrage in de kosten als zij hun asbestdaken saneren en tevens zonnepanelen gaan installeren. Inmiddels loopt er een derde ronde. Deze ronde is ook op basis van onafhankelijke aanbesteding. Reeds 200 deelnemers hebben zich inmiddels aangemeld. Inschrijving van deze ronde sluit op 5 juni aanstaande. De inschrijvers krijgen dan binnen vier weken een offerte met het winnende aanbod. Als zij daar gebruik van willen maken volgt een offerte op maat.
Leden van één van de drie regionale LTO-organisaties die collectief zonnepanelen willen aanschaffen kunnen zich inschrijven op www.vraagbundelingzonnepanelen.nl
 
Resultaten per regio
LTO Noord
In de LTO Noord-regio werd in ronde twee 3,1 MegaWatt geïnstalleerd door 109 LTO Noord-leden.
Dit is 3 keer zoveel als in de eerste ronde die zich nog maar op twee provincies concentreerde. Daarmee is er in het LTO Noord werkgebied inmiddels ruim 4,2 MegaWatt aan zonnepanelen geïnstalleerd.
 
ZLTO
In de ZLTO-regio werd 2 MegaWatt geïnstalleerd door 60 ZLTO ondernemers.
 
LLTB
In de provincie Limburg, het werkgebied van de LLTB, werd ruim 0,8 MegaWatt geïnstalleerd door in totaal 37 LLTB Leden.
 
Betrokken partijen
Vraagbundeling zonnepanelen is een initiatief van LTO Noord, LLTB en ZLTO en wordt uitgevoerd door LTO Energie, LTO Noord Advies en Projecten LTO Noord. Het is financieel mogelijk gemaakt door de LTO Noord Fondsen.       

Vraagbundeling Zonnepanelen weergeven op een grotere kaart