Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Asbeshoudend dak nu met subsidie laten saneren

Asbest is een gevaar voor de gezondheid. Ingeademde asbestvezels kunnen leiden tot ernstige asbestziekten die moeilijk te behandelen zijn. Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 550 mensen aan asbestkanker, aldus het Instituut Asbestslachtoffers. De politiek heeft daarom het voornemen gesteld om vanaf 2024 asbesthoudende daken te verbieden. 70% daarvan bevindt zich in de land- en tuinbouw. Om het verwijderen van asbestdaken op (voormalig) agrarische bedrijven te bevorderen, hebben de provincies een stimuleringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ opengesteld.
 
De regeling betreft een bijdrage van 4,50 euro per vierkante meter te saneren asbest dak met een minimum van 250 vierkante meter. Daarvoor in de plaats dient voor minimaal 5 kilowattpiek aan zonnepanelen (circa 20 stuks) geïnstalleerd te worden. Daarmee streeft de provincie naar onder andere  minder milieubelasting en meer zelfvoorziening op het gebied van energie. Naast actieve agrarische ondernemingen komen ook voormalig agrarisch ondernemingen en eigenaren van een voormalig agrarisch bouwblok in aanmerking voor de stimuleringsmaatregel. Meer informatie over de regeling is te vinden op www.asbestvanhetdak.nl. Op deze website kunnen geïnteresseerden via de aanvraagmodule ook direct subsidie aanvragen. De telefonische helpdesk is bereikbaar via T 079 - 325 23 85.
 
De Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) onderstreept het belang van asbestverwijdering. Zij is samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Achmea een stimuleringsprogramma gestart om agrariërs bewust te maken van de risico’s van asbest. LTO geeft asbestverwijdering een stimulans door  praktische informatie te bieden en collectieve asbestsanering te stimuleren en begeleiden (zie www.agroasbestveilig.nl).
 
Asbest verweert
Asbest is in het verleden veel gebruikt als grondstof voor verschillende toepassingen. De meest voorkomende toepassing in Nederland is asbestcement. De technische levensduur van asbestcement golfplaten bedraagt ongeveer 30 jaar. Zolang het asbest is gebonden in het vezelcement, levert het geen gevaar op voor de gezondheid. Dit verandert als de asbestvezels loskomen van het cement. Wanneer het asbest verweert of als er brand uitbreekt. Wanneer asbestvezels worden ingeademd, lopen zij vast in de kleine luchtwegen en longblaasjes. Dit kan uiteindelijk leiden tot verschillende soorten asbestziekten, zoals asbestose, longkanker of mesothelioom. De meeste van deze ziekten openbaren zich pas tientallen jaren nadat de blootstelling aan asbest heeft plaatsgevonden en zijn niet of nauwelijks te behandelen.