Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Biogasscan uitgebreid met mestverwerking

De online biogasscan heeft een grote update gehad. U kunt nu naar wens switchen tussen de basis versie en de meer uitgebreide consultant versie. De basis versie is de variant die al langer online staat, en is bedoeld om een snelle analyse te maken van de financiële haalbaarheid van vergisting op uw bedrijf. Als u overschakelt naar de consultant versie kunt u uw scenario in meer detail doorrekenen. Zo heeft u nu ook de mogelijkheid om mestsoorten en co-producten toe te voegen in de substraatdatabase of om deze te wijzigen. U kunt dus bijvoorbeeld de organische droge stof gehaltes invullen van de mest van uw bedrijf.
Tevens kunt u snel beoordelen of vergisting in combinatie met digestaatverwerking voor u interessant is. In de tool zijn hiervoor verschillende opties meegenomen. De eerste optie is het hygiëniseren van de mest om deze geschikt te maken voor export. De export van mest valt onder verplichte mestverwerking in het voorstel van Bleker dus kan voor u een interessante methode zijn om aan de mestverwerkingsplicht te voldoen.

Ook kunt u kiezen om het digestaat te scheiden in een dikke en dunne fractie met behulp van een decanter. Aangezien ongeveer 70% van het fosfaat in de dikke fractie terecht komt hoeft u minder mest af te voeren van uw bedrijf om van uw fosfaatoverschot af te komen. In de scan kunt u er ook voor kiezen om de dikke fractie verder in te drogen met behulp van een droogband en de warmte uit de WKK installatie. Deze gedroogde dikke fractie wordt al door verschillende veehouders succesvol toegepast als boxvulling voor de koeien. Ook is deze gedroogde dikke fractie interessant voor de export. De dunne fractie kunt u verder verwerken met een ultra filtratie en omgekeerde osmose installatie. U houdt dan een mineralenconcentraat en schoon water over. Het is de bedoeling van de Nederlandse overheid om het mineralenconcentraat in de toekomst als kunstmest te beschouwen, zodat u minder kunstmest op uw bedrijf hoeft aan te voeren.
Om de business case goed te kunnen beoordelen geeft de consultant versie een meerjarenoverzicht van de winst en verlies rekening en het cashflow overzicht met de daarbij behorende financiële kentallen. De resultaten van de scan kunt u nu ook afdrukken in een rapportje. Al met al veel nieuwe opties die zeker de moeite waard zijn. Probeer de nieuwe versie dus snel op http://www.bioenergyfarm.nl.