Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Erfspoeling tegengaan: absorberende onderlaag aanbrengen als praktische oplossing voor perssappen

Op 1 januari 2013 zijn de regels voor agrarische bedrijven ingrijpend veranderd. Vanaf die datum is het vernieuwde Activiteitenbesluit Milieubeheer in werking getreden met daarin algemene milieuregels voor activiteiten die in de landbouw plaatsvinden. Het besluit is bedoeld om vervuiling van het oppervlaktewater en de bodem tegen te gaan. De meeste agrarische sectoren vallen onder de werking van dit besluit.
Op het boerenerf vinden veel activiteiten plaats zoals het opslaan van kuilvoer, bijproducten, vaste mest en kunstmest, het reinigen van machines, transport van dieren, voer en mest en koeien uitloop geven over een koepad. Het Activiteitenbesluit beschrijft hoe deze activiteiten moeten worden uitgevoerd en wat gedaan moet worden met (vuil) water (lees: erfafspoeling) dat hierbij vrij kan komen. Deze website geeft een korte toelichting van de milieuregels die van toepassing zijn om erfafspoeling op het boerenerf tegen te gaan.
Het Activiteitenbesluit vervangt een vijftal andere besluiten geheel of gedeeltelijk. Het gaat hierbij om het Besluit landbouw milieubeheer, het Besluit Glastuinbouw, het Besluit mestbassins milieubeheer, het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij en het agrarische deel in het Lozingenbesluit bodembescherming. Het besluit is nieuw voor de landbouw en bevat veel (juridische) informatie en details. Om de nieuwe milieuregels op een praktische manier en in ‘boerentaal’ inzichtelijk te maken en toe te lichten, is de website www.activiteitenbesluitagrarisch.nl gemaakt en deze heeft betrekking op alle agrarische sectoren.
Lees meer over een absorberende onderlaag als praktische oplossing voor perssappen

Bron: http://goedboerenerf.nl