Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Glastuinbouw zoekt CO2

Momenteel worden warmte en elektriciteit in de tuinbouw veelal door eigen warmtekrachtinstallaties (WKK’s) en gasketels geproduceerd die daarbij ook CO2 in de kas leveren. Maar de komende jaren worden er verschillende aardwarmteprojecten gerealiseerd waarbij géén CO2 vrijkomt. En door verdere energiebesparing zullen de huidige WKK’s minder draaiuren gaan maken. Hierdoor kan er een tekort aan CO2 ontstaan.

CO2 uit opwaardering biogas
Om dit tekort aan CO2 te compenseren kan CO2 worden benut dat vrijkomt bij het opwaarderen van biogas naar groen gas bij vergisters. Het groen gas wordt nu aan het openbare net geleverd. Daarnaast zou de CO2 geschikt zijn voor de glastuinbouw. Partijen als OCAP, het programma Kas als energiebron (LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken), RVO.nl, Energy Matters en GGNL willen dan ook meer bekendheid geven aan deze mogelijkheid van CO2-gebruik.

Verbeteren business case
De geleverde CO2 moet wel zuiver genoeg zijn voor CO2-bemesting in kassen. De huidige initiatieven waarbij CO2 uit groengasinstallaties wordt benut voor CO2-bemesting, produceren foodgrade CO2. Deze CO2-kwaliteit ligt hoger dan vereist is voor CO2-bemesting in kassen. De kwaliteit van de CO2 hangt samen met de juiste opwaardeertechniek van biogas naar groen gas. Door verkoop van deze CO2 zouden bijvoorbeeld SDE-beschikte groengasprojecten hun voordeel kunnen doen en mogelijk hun business case kunnen verbeteren.

Benaderen marktpartijen
GGNL gaat de aankomende periode marktpartijen over de mogelijkheden benaderen. Deze worden ook toegelicht bij de komende partnerplatformbijeenkomst op 27 november in Houten.
 
Bron: Groen Gas Nederland