Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

LTO Noord, Agrifirm Exlan en Accon avm lanceren mestcheck

LTO Noord lanceert samen met Agrifirm Exlan en Accon avm de mestcheck. Deze rekentool geeft veehouders snel antwoord op de vraag of het bedrijf een mestoverschot heeft en zo ja, welke oplossingen hiervoor zijn.
Het nieuwe mestbeleid komt eraan en nog maar weinig veehouders weten wat het precies voor hun bedrijf betekent. Veehouders lopen met vragen rond over BEX, mestafvoer en verplichte verwerking. Daarom nam LTO Noord het initiatief om een online rekentool te laten bouwen. Samen met Agrifirm Exlan en Accon avm is Mestcheck.nl ontwikkeld. Mestcheck.nl is een mobiele website waarmee iedere veehouder op elk gewenst moment en op iedere locatie inzicht krijgt in de gevolgen van het mestbeleid op zijn eigen bedrijf. De tool is gratis en werkt op tablets en smartphones, maar ook gewoon op pc of laptop.
Specialist mest en mineralen van LTO Noord Wiebren van Stralen: “Veel veehouders wachten de definitieve besluitvorming af, terwijl ze nu wel al maatregelen kunnen nemen. Met deze tool krijgen ze inzicht in het eventuele overschot van hun bedrijf en ook hoe ze daar het best mee om kunnen gaan.” Lubbert van Dellen van Accon avm vult aan: “We merkten dat de aandacht voor mest bij veel veehouders afgelopen najaar groter was dan nu. Omdat er afgelopen winter door verschillende berichtgeving verwarring is ontstaan, krijgen de veehouders een afwachtende houding. Dat kan funest zijn”. “Deze tool geeft snel inzicht. Het is een mooi startpunt voor een gesprek met een adviseur om de situatie op het bedrijf zo aan te passen dat er zo min mogelijk mest afgevoerd hoeft te worden”, vindt Gerrit Schilstra van Agrifirm Exlan.
Omdat nog niet alle percentages bekend zijn, krijgt de tool regelmatig een update. Voor de tool is weinig zoekwerk in de boekhouding nodig, de meeste gegevens die ingevuld moeten worden heeft de gebruiker wel in zijn hoofd. Iedere melkveehouder, varkens- of pluimvee, schapen of vleesveehouder kan aan de slag op www.mestcheck.nl.
De tool werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de LTO Noord Fondsen, ZLTO en LLTB en de projectleiding was in handen van Projecten LTO Noord.

Link: http://www.mestcheck.nl


 

Reacties

afbeelding van Ruud Pruijsten

Ruud Pruijsten - 20 jun 2013 - 9:43

Wanneer wordt de check uitgebreid toen behoeve van de paardenhouderij.