Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Megadeal zonnepanelen agrarische sector

460 Boeren en tuinders gaan gezamenlijk 15 megawatt aan zonnepanelen inkopen. Dit is het resultaat van een vraagbundelingsactie van leden van de agrarische ondernemersorganisaties LTO Noord, ZLTO en LLTB. De installaties worden ingekocht bij de leverancier die het beste aanbod had volgens een zorgvuldig uitgevoerde aanbestedingsprocedure. New Energy Systems (NES) uit Schimmert won de aanbesteding en gaat de panelen leveren en installeren bij de deelnemers.
 
De vraagbundelingsactie werd voor de tweede keer gehouden. De eerste ronde was deelname voorbehouden aan leden uit Overijssel en Flevoland. Aan de eerste ronde deden 150 ondernemers mee. De deelnemers uit de tweede ronde komen uit heel Nederland.
 
Voor boeren en tuinders is een lage aanschafprijs belangrijk, want er zijn geen of weinig subsidies voor zonnepanelen beschikbaar. Door mee te doen aan de vraagbundeling besparen deelnemers circa 20% op de aanschafprijs, mede hierdoor wordt het interessant voor veel agrarische ondernemers om ook zonder subsidie te investeren in zonnepanelen. Per ondernemer bedraagt de gemiddelde investering ruim 20.000 euro. De terugverdientijd voor agrariërs varieert tussen de 7 en 14 jaar. Met de zonnepanelen gaan ondernemers hun energieverbruik zelf opwekken. Dit draagt bij aan de sectorale doelstellingen voor een duurzaam energiehuishouden in de agrarische sector, zoals in het convenant 'Schone en Zuinige Agrosectoren' is afgesproken.
 
De agrarische ondernemersorganisatie LTO Noord is initiator van de vraagbundelingsactie. In deze actie werken verschillende partijen binnen LTO Noord samen. Naast de Vereniging zijn ook LTO Commerce, LTO Noord Advies en Projecten LTO Noord betrokken. Om ook de zuidelijke provincies erbij te betrekken sloten de andere regionale agrarische ondernemersorganisaties ZLTO en LLTB zich ook aan bij de actie.
 
Of het interessant is voor een ondernemer om te investeren in zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder het stroomverbruik, de investeringsgrootte en de positionering van het dak. Deelnemers van de vraagbundeling kunnen om die reden gebruik maken van advies van hun organisatie om hun eigen investeringsplannen door te laten rekenen.

Meer informatie is te vinden op www.vraagbundelingzonnepanelen.nl