Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Muren doorbreken met ‘Het Nieuwe Veehouden’

afbeelding van Rosanne Otter-Waterink

Het gezin van der Haar uit Collendoorn had de behoefte om ‘iets anders’ te realiseren op hun varkensbedrijf. Om te voorkomen dat hij met zijn ideeën helemaal alleen stond, besloot Jan van der Haar deel te nemen aan ‘Het Nieuwe Veehouden 1’. Niet investeren in gesprekken met super experts op de inhoud, maar investeren in het vergroten van je netwerk. “En van andere innovatieve ondernemers horen wat ze van onze plannen vinden en of ze me verder kunnen helpen.”
 
Varkenshouder Jan van der Haar liep al een aantal jaar met de gedachte rond om de stal met 1600 vleesvarkens die op 20 km afstand van het bedrijf ligt, terug naar het erf te halen. Daar wilde hij een nieuwe vleesvarkensstal bouwen met groepen van 400 dieren. Daarbij overheerste bij het gezin van der Haar de behoefte om ‘iets anders’ te realiseren. “We wilden slim combineren. In de pluimveehouderij werken ze met het drogen van mest op banden, dat wilden we bij ons ook toepassen. Het idee was om de dunne fractie te gebruiken om er eendenkroos op te verbouwen en te voeren aan de varkens.”
 
Ondersteuning en bevestiging
De plannen waren al erg concreet. Toch had Jan de behoefte aan bevestiging dat zijn denkwijze goed was. “En ik had ondersteuning nodig bij de invulling van het geheel en de details van diverse aspecten.” Hij besloot deel te nemen aan ‘het Nieuwe Veehouden’ om te sparren en van gedachten te wisselen met andere innovatieve veehouders. “We hebben hier veel aan gehad. Naar aanleiding van de gesprekken met de andere deelnemers hebben we onze plannen zelfs op bepaalde punten aangepast met als resultaat een eindposter waarop onze plannen prachtig in beeld zijn gebracht.” Dit past ook bij de werkwijze zoals ‘mogelijkmaker’ Bram Bos van Wageningen UR aan veehouders adviseert: “Houd niet vast aan je idee als een heilig huisje,” vertelt hij in een film hierover die HIER te bekijken is. “Je eerste idee is namelijk vaak niet het beste.” Daarnaast adviseert Bram om bondgenoten te vinden die ook voordeel behalen uit jouw plannen. “Hoe meer win-win relaties je weet te creëren, hoe harder anderen voor je gaan rennen en hoe sneller je plannen gerealiseerd kunnen worden.”
 
Financieren van plannen buiten bestaande hokjes
Een jaar na deelname aan ‘het Nieuwe Veehouden’ zijn de plannen inmiddels vergevorderd. Jan: “We zitten nu in de eindfase van de financiering en de detailinvulling. Het regelen van de financiën en de vergunningen is erg lastig. Innovaties passen niet binnen de bestaande hokjes, en in deze tijd zijn weinig mensen bereid om in het diepe te springen. Des te belangrijker daarom om van trajecten als het Nieuwe Veehouden gebruik te maken en veel aandacht te besteden aan wie belangrijke mogelijkmakers zijn voor de realisatie van je eigen plannen zijn en hoe je die enthousiast kunt krijgen.”
 
Inmiddels is een tweede groep ondernemers begonnen met een nieuw traject van ‘het Nieuwe Veehouden. In Het Nieuwe Veehouden werken 22 veehouders aan Verdere Verduurzaming van de Veehouderij. Deze veehouders willen hun innovatieve plannen uitwerken en merken daarbij dat zij dit niet alleen kunnen. Zij hebben mensen nodig die hun plannen mogelijk maken. Binnen Het Nieuwe Veehouden noemen we dit ‘mogelijkmakers’. In een aantal bijeenkomsten moeten ze duidelijk krijgen wie hun mogelijkmakers zijn en hoe ze deze enthousiast kunnen krijgen voor hun plannen.