Op de Nederlandse varkens- en pluimveebedrijven heeft 18,8% van de bedrijfshoofden plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Vorig jaar was dit 23,5%. 4,5% van de hokdierhouders heeft plannen om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen. Dit blijkt uit de HokdierScanner 2014 die AgriDirect jaarlijks uitvoert. In de maanden augustus en september hebben ruim 2.300 Nederlandse varkenshouders (met minimaal 100 fokzeugen en/of 500 vleesvarkens) en pluimveehouders (met minimaal 10.000 leghennen, 15.000 vleeskuikens en/of 5.000 stuks ander pluimvee) vragen beantwoord over hun huidige bedrijfsactiviteiten en toekomstplannen.
Meeste uitbreidingsplannen onder vleeskuikenhouders
De uitbreidingsplannen op de Nederlandse hokdierbedrijven lopen de laatste jaren terug. In 2011 wilde nog 28,3% de bedrijfsactiviteiten uitbreiden, dit jaar ligt dit percentage op 18,8%. Op de pluimveebedrijven met meer dan 15.000 vleeskuikens is het percentage uitbreidingsplannen het hoogst (23,9%). De pluimveehouders met minimaal 5.000 stuks overig pluimvee hebben relatief gezien de minste uitbreidingsplannen (12,8%).
Minste ‘stoppers’ eveneens onder vleeskuikenhouders
Het zijn eveneens de vleeskuikenhouders waar het percentage bedrijfshoofden met beëindigingsplannen het laagst is; 0,7% van hen heeft plannen om te stoppen. Onder de varkenshouders met minimaal 500 vleesvarkens ligt het percentage beëindigingsplannen het hoogst (6,4%).
Percentage opvolgers licht gedaald
Op 32,8% van de varkens- en pluimveebedrijven kan men rekenen op een opvolger. Dit is een lichte daling ten opzichte van 2013; toen stond op 34,6% van de bedrijven een opvolger klaar om het stokje over te nemen of was hij/zij reeds in de maatschap opgenomen.
Mark Tijssen - varkenshouder, voorzitter Vakgroep Varkenshouderij LLTB & POV bestuurslid - reageert:
“Dat de uitbreidings- en toekomstplannen van de Nederlandse varkens- en pluimveehouders lager zijn dan vorig jaar, dat verbaast me niet eigenlijk. In de afgelopen jaren hebben zich in onze sector diverse ontwikkelingen en wijzigingen in de wet- en regelgeving voorgedaan. Dit was voor een groot deel van de hokdierhouders een aanleiding om hun mogelijke investeringsplannen al reeds tot uitvoer te brengen. De varkens- en pluimveesector in Nederland heeft het niet makkelijk, maar ik vind het juist mooi om te zien dat de sector in ontwikkeling blijft; nog bijna 20 procent van de varkens- en
pluimveehouders durft te investeren en dat vind ik juist een heel positief signaal. Er zit nog steeds dynamiek in de sector en dat zie ik graag!”