Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Resultaten project Nutriëntenproject Veenweiden Rijn West

Uit een voorlopige analyse van de graskuilen van de 94 deelnemers van de studiegroepen van Dirksen Management Support uit het Groene Hart blijkt dat de kwaliteit van de eerste snee van 2014 nogal anders (gunstiger) is dan die van de voorgaande jaren.

De grasgroei begon dit seizoen vroeg en er kon al vroeg gemaaid worden bij doorgaans gunstige omstandigheden. Hierdoor was de opbrengst niet hoog en dat resulteert in een 20 – 30 g per kg ds hoger ruw eiwitgehalte. Bij een jonger groeistadium is er minder verhouting (lager ADL-gehalte) en bijgevolg is de

verteerbaarheid (VC-os) circa 2,5 – 3% hoger. Dit resulteert in een hogere VEM-waarde ( plus 35 – 40 eenheden per kg ds).

De verteerbaarheid van de celwanden (VC-ndf) is, als gevolg van de geringere verhouting, ook hoger. De verdwijningssnelheid in de pens zal dan ook hoger zijn. Dit zal naar verwachting aanleiding geven tot een hogere voeropname, maar ook tot de noodzaak van een aanvulling met structuur gevend ruwvoer.

Het ds-gehalte is iets lager, waardoor er iets meer suiker is omgezet in melkzuur. Het suikergehalte is evenwel nog prima en samen met het melkzuur zal dit een aangename geur aan het voer geven, zodat ook hierdoor een hoge voeropname te verwachten is.