Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Subsidieregeling Asbest eraf‚ Zonnepanelen erop Gelderland van start

Vanaf 1 oktober gaat de landelijke stimuleringsregeling 'Asbest eraf, Zonnepanelen erop' van start. Het is een rijksregeling waarvoor aan de provincie Gelderland 3,4 miljoen euro beschikbaar is gesteld om de regeling uit te voeren. Agrarische ondernemers kunnen subsidie aanvragen wanneer ze asbestdaken verwijderen onder voorwaarde dat ze daarvoor zonnepanelen aanleggen. De regeling loopt van 1 oktober 2013 tot 31 oktober 2014.

Sanering asbestdaken 
De stimuleringsregeling 'Asbest eraf, Zonnepanelen erop' komt voort uit het convenant IPO-Rijk waarvoor het Rijk 20 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. Met deze regeling verwachten de provincies gezamenlijk in 2013 en 2014 tenminste 4 miljoen m2 asbestdak te saneren. Daarmee wordt vooruitgelopen op een mogelijk verbod op asbestdaken in 2024.

Opbrengsten
In het convenant is afgesproken dat de subsidie voor asbestsanering is gekoppeld aan het plaatsen van zonnepanelen. Op deze manier wordt asbest opgeruimd en de productie van duurzame energie gestimuleerd. 

Eerdere Gelderse regeling
De provincie Gelderland heeft afgelopen jaar een eigen asbestsaneringsregeling gehad, maar de subsidie uit deze regeling werd verstrekt voor zonnepanelen met als voorwaarde dat het hele asbestdak werd gesaneerd.