Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Vraagbundeling zonnepanelen ronde 4 nog geopend tot 31 maart

Het zonnepanelencollectief van LTO, Vraagbundeling Zonnepanelen, is momenteel het grootste zonnepanelencollectief van Nederland. In de eerste twee rondes is er al 7 megawatt aan zonnepanelen gelegd. Begin oktober legde SolarNRG namens LTO bij een agrarisch bedrijf in Waalwijk de eerste zonnepanelen van de derde ronde. Deze ronde heeft een potentieel van ruim 10 megawatt.
De eerste zonnepanelen zijn geïnstalleerd bij de familie Van Dal in Waalwijk. Van Dal is de eerste deelnemer van de derde ronde in het project Vraagbundeling Zonnepanelen waar de panelen gelegd worden. Het gaat om een veehouderijbedrijf waar circa 66 panelen met een oppervlakte van ongeveer 110 m2 gelegd zijn. Goed voor ruim 14.000 kWh stroom. De panelen voorzien daarmee voor 90% in de energiebehoefte op het bedrijf.

Duurzaam rendement
Verduurzaming van de agrarische bedrijfsvoering is voor de drie LTO-organisaties (LTO Noord, ZLTO en LLTB) een belangrijk speerpunt. ‘’Het benutten van zonne-energie door het plaatsen van zonnepanelen op agrarische gebouwen past hier goed bij. Het is daarom mooi om te zien dat elke ronde het aantal aanmeldingen weer toeneemt’’ zo zegt Johan Schuitemaker van LTO Energie.
Met de zonnepanelen wekken ondernemers hun eigen energie op. Dit draagt bij aan de sectorale doelstellingen voor een duurzaam energiegebruik in de agrarische sector.
Steeds meer agrarische bedrijven produceren energie. Uit de jaarlijkse ondernemersenquête van accountantskantoor Flynth eind 2012 bleek dat 21% van de Nederlandse boeren het voornemen had om in 2013 te investeren in zonnepanelen. In 2012 had 7% van de boerenbedrijven concreet geïnvesteerd in zonnepanelen. Uit CBS-cijfers blijkt dat de landbouw inmiddels een forse bijdrage levert aan de productie van zonnestroom. Nederland produceerde in 2011 100 miljoen kWh zonnestroom, waarvan 12 miljoen kWh door de landbouw geproduceerd werd. Daarmee staat de landbouw op de derde plaats van zonnestroomproducerende sectoren. Schuitemaker: “Het is goed om te zien dat het percentage Nederlandse agrarische bedrijven dat zonnepanelen plaatst groeit en dat Vraagbundeling Zonnepanelen hier een belangrijke bijdrage aan levert. Met de collectieve inkoop besparen LTO-leden ruim 20% in vergelijking met een individuele aankoop. De installaties worden ’turn key’ (compleet en werkend) bij de deelnemers geïnstalleerd.”

Vierde ronde
De vierde ronde vraagbundeling zonnepanelen is nog open tot en met 31 maart. Belangstellenden kunnen informatie vinden en zich aanmelden op: http://www.vraagbundelingzonnepanelen.nl.