Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

“Kwaliteit en besparen in de bewaring gaat prima samen”

Jaap Jan Waiboer heeft een akkerbouwbedrijf met 120 hectare grond met pootaardappelen als hoofdproduct. De ondernemer uit Anna-Paulowna heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de verduurzaming van zijn bedrijf. “Ik bewaar energiezuiniger én houdt mijn producten op dezelfde hoge kwaliteit.”

Op het erf van Waiboer staat sinds enkele jaren een eigen windmolen. Daarnaast ging de akkerbouwer op zoek naar manieren om energie te besparen. Bij de bouw van zijn nieuwe loods koost hij voor een aannemer die gordingloos bouwt. De loods kreeg een glad dak met daarboven 20 centimeter ruimte en daarboven weer een dakplaat. Waiboer legt uit: “Als de zon schijnt wordt de lucht in het dubbeldak warmer dan de buitenlucht en kun je deze lucht gebruiken om te warmen of te drogen. De lucht stroomt hierbij onder de gehele oppervlakte van het dak door naar de ventilatoren. Bij een heldere nacht is de lucht van het dubbeldak kouder dan de buitenlucht, en kun je deze gebruiken om te koelen.”

Duurzame maatregelen
Het dak is niet de enige energiebewuste maatregel op dit akkerbouwbedrijf. Door gelijkstroomventilatoren te gebruiken die teruggeregeld kunnen worden, gebruikt Waiboer minder stroom. Daarnaast zocht hij een manier om de warmte die de condensor van de koeling produceert nuttig te gebruiken. “Het is zonde om die warmte zo naar buiten te laten gaan.” Daarom wordt de warme lucht gebruikt om aardappels op te warmen van de koeltemperatuur (3˚) tot de verwerkingstemperatuur (minstens 12˚). “Deze maatregel kan heel snel uit, daar hoef je niet over te twijfelen.”

Rendement
Het beeld dat energiebesparing in de bewaring een te groot productverlies oplevert, deelt Waiboer niet. “Door slimme, nieuwe bewaartechniek te gebruiken bespaar ik veel en lever ik niet in op de kwaliteit van de aardappels. Een kwalitatief goed product afleveren en toch besparen op energiekosten in de bewaring, dat gaat prima samen.” Voor de duurzame akkerbouwer is rendement overigens niet de enige motivatiebron. “Ik geloof in duurzaamheid en wil toekomstgericht ondernemen. Deze principes zijn mijn grootste drijfveer. Maar ik ben er tegelijk van overtuigd dat ik elk van deze maatregelen uiteindelijk terugverdien.”