Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Bodem biedt veel kansen voor varkenshouderij

afbeelding van Mirjam Goedkoop

De temperatuur van grondwater op 5 meter diepte schommelt constant rond de 12°C. Ideaal om met behulp van warmtekoude-opslag (WKO) en warmtewisselaar de stallucht ’s winters op te warmen en ’s zomers te koelen. Dat levert energiebesparing op, echter minder bekend is dat het systeem ook voordelen biedt ten opzichte van productie en arbeidsgemak. Dinsdag 22 april kwamen alle aspecten aan bod tijdens de Wroeten met VarkensNET Energiebesparing. Bijeenkomst gemist? Op 4 juni gaat de bijeenkomst op herhaling in Barneveld.

Met bodemenergie kunnen ondernemers hun bedrijf toekomst klaar maken. Volgens Eric Douma, LTO-vakgroep Varkenshouderij, gaat bodemenergie een wezenlijk onderdeel vormen van de toekomstige (energieneutrale) staloplossingen. In bijna 90% van de bedrijfssituaties kan bodemenergie technisch gezien toegepast worden. Het blijft een flinke investering maar levert wel het voordeel van onafhankelijkheid van gasprijzen bij een minimaal energieverbruik. En je hoeft hier zeker geen technische knobbel te hebben, want zodra de boel draait heb je er geen omkijken meer naar. Dit werd verder inzichtelijk gemaakt met een interessante videoreportage over WKO-systemen in de praktijk.

Voordelen op productie en arbeid
Naast diverse sprekers waren er ook twee varkenshouders aanwezig die al langere tijd ervaring hebben met bodemenergie. Jos van Acht en Marco van Asten deelden hun ervaringen en wezen op de bijkomende effecten van hun WKO-systemen. Zo zien ze een verbeterde productie, onder andere door minder hittestress en minder longaandoeningen en luchtwegproblemen. Ook biedt het constantere en verbeterde stalklimaat arbeidscomfort voor de ondernemers zelf. Na de pauze konden de deelnemers twee workshops volgen, waaronder een ‘vragenuurtje’ met de twee ervaringsdeskundigen. Inno+ en R&R-systems gingen in op de technische mogelijkheden voor de individuele varkenshouders. Als derde optie was er Hilko Ellen, die namens AgroEnergiek een creatieve workshop gaf over energiebesparende maatregelen voor varkenshouders.

Bijeenkomst 4 juni
Tijdens de bijeenkomst op 22 april kwamen veel vragen aan bod over de technische en praktische kant van bodemenergie. De deelnemers kregen genoeg ruimte voor eigen inbreng en gingen zodoende met veel waardevolle informatie huiswaarts. Op 4 juni vindt eenzelfde bijeenkomst plaats in Barneveld. Vind hier meer informatie of meld u direct aan.