Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek varkenshouderij

Werken aan dierenwelzijn in de veehouderij : een sociaaleconomische impactanalyse

In het traject naar een convenant dierwaardige veehouderij zijn deelnemende convenantspartijen in oktober 2022 in gesprek gegaan over de invulling van dierenwelzijnsregels per sector, waarmee invulling wordt gegeven aan een verbeteringstraject tot 2040. In de studie worden de verwachte kosten van de extra dierenwelzijnsmaatregelen in beeld gebracht. Het investeringsbedrag dat hier in totaal mee gemoeid is ligt in de orde van grootte van 4 tot 5 mld. euro. De jaarlijkse kosten (exclusief subsidies) bedragen meer dan 1 mld. euro.

Bakkerijreststromen ter vervanging van granen in het voer voor gespeende biggen. 2, Regiodeal Foodvalley - Circulair voer Regiodeal

In een circulaire veehouderij worden reststromen uit de humane voedingsindustrie verwaard tot veevoer. Een van deze reststromen bestaat uit droge bakkerijbijproducten die zetmeelrijke granen in het varkensvoer kunnen vervangen (circulair voer). Op een varkensbedrijf in Lunteren is een experiment uitgevoerd met gespeende biggen die wel en geen bakkerijbijproducten (35%) in het gepelletteerde voer kregen. Gedurende 2 ronden werden de resultaten van 560 biggen met en 560 biggen zonder bakkerijbijproducten vergeleken, in totaal 1120 biggen.

Bakkerijreststromen ter vervanging van granen in het voer voor gespeende biggen. 1, Regiodeal Foodvalley - Circulair voer

In een circulaire veehouderij worden reststromen uit de humane voedingsindustrie verwaard tot veevoer. Een van deze reststromen bestaat uit droge bakkerijbijproducten die zetmeelrijke granen in het varkensvoer kunnen vervangen (circulair voer). Op een varkensbedrijf in Scherpenzeel zijn twee experimenten uitgevoerd: een vergelijking en een keuzeproef. In de vergelijking kregen de gespeende biggen wel en geen bakkerijbijproducten (33%) in het gepelletteerde mengvoer.

Mestbrief Wiersma heeft flinke impact op varkens- en pluimveehouders

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP zijn geschrokken van de extra opgave die landbouwminister Femke Wiersma in haar mestbrief bij de varkens- en pluimveehouderij heeft neergelegd. In dit webinar gaan voorzitter Linda Verriet van de POV en voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP hier onder leiding van hoofdredacteur Nieuwe Oogst Esther de Snoo dieper op in.

Bouwstenen voor een risicobeoordeling dierenwelzijn in de varkensketen : deskstudie en expertopinie

In deze deskstudie en expertopinie t.b.v. een risicobeoordeling hebben we systematisch de ernst (intensiteit), duur en prevalentie van welzijnsconsequenties voor varkensongerief ingeschat, inclusief (on-)zekerheid, risicofactoren (gevaren) en mogelijke welzijnsindicatoren voor verschillende diercategorieën (zeugen, biggen, vleesvarkens en beren), 3 concepten (Gangbaar, Beter Leven Kenmerk 1 ster (BLK*) en Biologisch) en 3 fasen (boerderij-, transport- en slachthuisfase).

Aanpak mestmarkt : Kamerbrief

Brief van de Minister van LVVN aan de Tweede Kamer van 13 september 2024. 'Er zijn grote zorgen in de agrarische sector over de situatie op de mestmarkt. Met de afbouw van de derogatie is er een gespannen situatie op de mestmarkt ontstaan, waardoor boerenbedrijven worden geconfronteerd met hoge mestafzetkosten en soms grote moeite hebben hun mest af te zetten. Het verdienvermogen van boeren staat met alle uitdagingen op het boerenerf onder grote druk.

'Het gaat om een beter leven voor het varken'

'Je kunt wel overal tegenaan schoppen en zeggen wat er niet goed is, maar daarmee help je het varken en de veehouder niet', zegt Franck Meijboom, hoogleraar Sustainable Animal Stewardship aan Universiteit Utrecht. Hij zet zich in voor een brede, verbindende dialoog die onderbouwd is met wetenschappelijke inzichten en leidt tot consensus. Hij werd in juni 2023 benoemd tot hoogleraar, maar op 7 mei aanvaardde hij die functie pas officieel. Verwondering is zijn vertrekpunt.

Stoppen met couperen: leer van voorlopers

Varkenshouders staan niet massaal te springen om hun ervaringen te delen, ook niet over hun zoektocht naar manieren om varkens met krulstaarten te kunnen houden. Gelukkig zijn er voorlopers die trots zijn op het feit dat ze zijn gestopt met couperen en daarover willen vertellen. Doordat zij hun kennis delen, dragen ze bij aan het realiseren van een van de ambities van de varkenshouderij in 2030.

Sensoren en camera's veroveren varkensstallen

Bij het 24/7 zorg dragen voor de dieren zijn digitalisering en met name sensortechnologie al aardig ingeburgerd in de veehouderij. Cameratechnologie is op diverse fronten bezig met een opmars. Dag en nacht kan in de gaten worden gehouden wat de dieren uitspoken in de met camera’s uitgeruste hokken. Technologieën pikken afwijkingen in het klimaat en diergedrag steeds beter op. Theo Vernooij experimenteert ermee op zijn route naar het houden van varkens met krulstaarten.

Influenza: blijvend In de belangstelling : Hoe zien we influenza terug in de monitoring?

Het influenza A-virus (IAV), ook wel bekend als de veroorzaker van griep, is een bekende ziekteverwekker in de varkenssector waar al jaren aandacht aan wordt besteed. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor AIV, met name door de uitbraken van hoog pathogene vogelgriep en vanwege het feit dat het een zoönose betreft. Hoe zien we het influenza A-virus terug in de monitoring?

Pagina's