Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Dossier:

Vrouw en Bedrijf

Paragraaf 2.2 Zelfstandig en Zwanger

In juni 2008 is de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ) ingevoerd. Hiermee is geregeld dat zelfstandigen, en meewerkende echtgenotes, recht hebben op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. De ZEZ (zelfstandig en zwanger) regeling geeft zelfstandige vrouwen de mogelijkheid zich optimaal voor te bereiden op de gezinsuitbreiding. Net als iedere werknemer: tijdig stoppen met werken en na de bevalling niet direct weer aan de slag gaan. Maar dat lukt alleen als je je bedrijf en gezin in goede handen kunt achterlaten.
De regeling is van kracht na een gezamenlijke lobby van LTO Vrouw en Bedrijf  met FNV Zelfstandigen, de Federatie Zakenvrouwen en het Clara Wichmaninstituut. Vrouwelijke zelfstandig ondernemers en meewerkende partners hebben bij zwangerschap recht op een uitkering van zestien weken. Vrouw en Bedrijf heeft zich met name sterk gemaakt voor een vaste uitkering i.p.v. een inkomensafhankelijke uitkering, zoals dat in het eerste voorstel geformuleerd was. Voor de agrarische sector pakt dit beter uit, omdat de fiscale winst bij agrarische bedrijven vaak nihil is.
Hieronder vindt u de brochure en het aanmeldformulier voor de regeling van het UWV. Voor agrarische bedrijven die gebruik maken van de regeling heeft AB Oost, samen met LTO Vrouw & Bedrijf, het Zorgpakket Zwanger ontwikkeld. Meer informatie daarover vindt u in onderstaande bijlage.

Is deze informatie waardevol voor u? - Deze functie is 'anoniem' en enkel gericht naar de dossier beheerder!