Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Praktijknetwerk bewaren aardappels over energieverbruik

“Kies een zo laag mogelijke bewaartemperatuur als verantwoord. Kort en krachtig ventileren is beter dan langer met minder vermogen. En let op temperatuurverschillen binnen de partij”. Dit zijn enkele tips die het Praktijknetwerk ‘Slim en Kostenbesparend bewaren’ heeft opgeleverd. Dit netwerk is van 2012 tot en met 2014 door Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) – Wageningen UR begeleid.
Gedurende twee bewaarseizoenen hebben 46 aardappeltelers gegevens verzameld over het energieverbruik en de bewaarverliezen in de bewaarplaats. Deze gegevens zijn onderling gedeeld en bediscussieerd. De centrale vraag was: hoe beperk je indroogverliezen en het energieverbruik met behoud van kwaliteit?

Inzicht
Inzicht in de eigen situatie begint bij het meten van het eigen verbruik en het bepalen van het gewichtsverlies. Hoewel er door de deelnemers veel inzicht is verkregen en ervaringen gedeeld, kunnen geen harde conclusies getrokken worden. Een belangrijke bevinding is wel dat bewaarverliezen harder aantikken in het financieel resultaat dan energieverbruik. Maar wat kun je doen om een goede balans te creëren tussen energieverbruik en beperken van bewaarverliezen? In ondersaande brochure ‘Bewaring van aardappelen’ zijn de uitkomsten, tips en trucs op een rij gezet.

Meer informatie over de aanleiding, het doel en de activiteiten binnen het praktijknetwerk, evenals verschenen nieuwsbrieven, vindt u hier.