Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek melkveehouderij

Mpr-cijfers stabiliseren ondanks blauwtong

Opvallende pieken bleven uit in het mpr-jaar 2023-2024, zo blijkt uit de statistieken van Coöperatie CRV. Ondanks de uitbraak van blauwtong in het najaar van 2023 bleven het rollend jaargemiddelde en de levensproductie van de Nederlandse melkkoeien vrijwel gelijk. Voor het vierde jaar op rij voert melkveehouder Arie Jan Rosegaar uit Pesse het klassement aan van de hoogste levensproductie van de aanwezige koeien.

Van idee naar bedrijfsplan : Het Agroforestry Bedrijfsmodel Canvas : Factsheet Agroforestry 17

Deze factsheet is bedoeld voor de ondernemer die aan de slag wil met agroforestry. Het helpt stapsgewijs het bedrijfsplan uit te denken in aanloop naar investeren in meerjarige gewassen. Er wordt uitgelegd waarom een bedrijfsplan belangrijk is voor agroforestry en waarom het Business Model Canvas wordt gebruikt. Daarna word je als lezer meegenomen in het Agroforestry Bedrijfsmodel Canvas aan de hand van een aantal vragen en voorbeelden uit de praktijk.

Veel voordelen door samenwerking tussen akkerbouw en melkveehouder

Akkerbouwer Johan gaat bij een aantal collega's op bezoek om ideeën op te doen over hoe natuur en landbouw zo goed mogelijk samen kunnen gaan. Hopelijk inspireren ze u om op uw eigen bedrijf aan de slag te gaan met natuurinclusieve landbouw!

De voederhaag : apotheek, veekering en biodiversiteit

Melkveehouder Jan Woudstra uit Menaldum heeft samen met zijn vrouw Johanneke een voederhaag aangelegd op zijn boerderij. In deze video vertelt hij over dit 'boerenexperiment' dat mogelijk is gemaakt door de Regio Deal. Wat voor effect heeft het op de gezondheid van zijn koeien, de biodiversiteit op zijn bedrijf en de openheid van het landschap?

Werken aan dierenwelzijn in de veehouderij : een sociaaleconomische impactanalyse

In het traject naar een convenant dierwaardige veehouderij zijn deelnemende convenantspartijen in oktober 2022 in gesprek gegaan over de invulling van dierenwelzijnsregels per sector, waarmee invulling wordt gegeven aan een verbeteringstraject tot 2040. In de studie worden de verwachte kosten van de extra dierenwelzijnsmaatregelen in beeld gebracht. Het investeringsbedrag dat hier in totaal mee gemoeid is ligt in de orde van grootte van 4 tot 5 mld. euro. De jaarlijkse kosten (exclusief subsidies) bedragen meer dan 1 mld. euro.

A Net Positive Impact on Nature for the Dutch Dairy sector: methodology

An increasingly important question for nature conservation globally is which (if any) economic sectors can find ways to counterbalance biodiversity losses with substantial gains, to the extent that a ‘net positive impact’ is achieved overall. On the one hand agriculture can be implemented in ways that support biodiversity recovery, on the other it is one of the leading global causes of biodiversity loss. Here, we report on the outcomes of an exploration into whether a net positive impact on biodiversity might be achievable for the Dutch dairy sector.

Het effect van voederbomen

Voederbomen, of voederhagen, zijn bomen en struiken die worden aangeplant op een veehouderij om het welzijn van het vee te verbeteren. Zoals de naam doet vermoeden, kan het vee van bladeren en twijgen eten. En dat is zeker niet het enige wat voederbomen te bieden hebben. In deze factsheet worden de effecten van voederbomen besproken. Aan het einde geven we handvatten om op jouw bedrijf aan de slag te gaan met voederbomen.

Biologische melkkoe staat ruim 40 dagen per jaar langer in de wei

In 2023 stonden melkkoeien op biologische melkveebedrijven gemiddeld 199 dagen in de wei, melkkoeien van niet-biologische melkveebedrijven 156 dagen. Biologische melkkoeien staan ook vaker dan niet-biologische koeien dag en nacht buiten. Wel is het aantal melkkoeien, biologisch en niet-biologisch, dat dag en nacht buiten staat afgenomen. Ook is het aantal dagen weidegang gedaald, onder andere door weersomstandigheden. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

‘We kunnen niet meer om de transitie van de landbouw heen’ : Deense bioboer worstelt met groene regelingen

Benadeelt klimaatbeleid biologische bedrijven in hun bedrijfsvoering? Melkveehouder Mikkel Juhl Nielsen uit Denemarken is biologisch boer met hart en ziel, maar merkt dat groene regelingen in Denemarken en de Europese Unie negatief uitpakken voor natuur, klimaat en zijn bedrijf.

Aanpak mestmarkt : Kamerbrief

Brief van de Minister van LVVN aan de Tweede Kamer van 13 september 2024. 'Er zijn grote zorgen in de agrarische sector over de situatie op de mestmarkt. Met de afbouw van de derogatie is er een gespannen situatie op de mestmarkt ontstaan, waardoor boerenbedrijven worden geconfronteerd met hoge mestafzetkosten en soms grote moeite hebben hun mest af te zetten. Het verdienvermogen van boeren staat met alle uitdagingen op het boerenerf onder grote druk.

Pagina's