Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek melkveehouderij

Noordelijke schakel tussen akkerbouwer en melkveehouder : Reportage : Veevoeder Hoogland BV in Leeuwarden

Voor Hoogland BV in Leeuwarden ligt de focus op flexibel zijn en kort op de bal spelen. Op basis van wekelijkse monsters vers gras geeft het bedrijf advies aan melkveehouders en maakt het premixen op maat. Elke week weer. ‘Daar zijn we uniek in.’

Mycoplasmabacterie is klein, maar niet fijn : serie gezondheid : mycoplasma

Besmetting met Mycoplasma bovis komt wereldwijd steeds vaker voor, met veel schade, dierenwelzijnsproblemen en sterfte als gevolg. Het is een lastige ziekteverwekker, maar je kunt er wel vanaf komen.

Sterk van start op het melkveebedrijf : special : kalveropfok

Kalveren tot een leeftijd van 28 dagen op het melkveebedrijf houden, kalveren met minimaal twee huisvesten en meer ruimte per kalf: de eisen van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) geven de melkveehouder nieuwe uitdagingen. Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe eisen voor kalf en melkveehouder?

Rekenregels van de KringloopWijzer 2025 : achtergronden van BEX, BEA, BEN, BEP en BEC: actualisatie van de 2024-versie

Het project KringloopWijzer heeft tot doel een instrument te ontwikkelen en te toetsen, waarmee voor melkveebedrijven of bedrijven met een melkveetak de kringloop en verliezen van stikstof, fosfaat en koolstof in beeld worden gebracht. Het instrument levert daarvoor diverse kengetallen op. Onder deze kengetallen liggen een groot aantal rekenregels. Dit rapport beschrijft deze rekenregels en op welke invoergegevens ze zijn gebaseerd. Ook is aangegeven waar nog beperkingen liggen voor gebruik van de KringloopWijzer

Kreupelheid bij 28 procent van koeien : dierenwelzijn : analyse Noordwest-Europese landen

Gemiddeld 28 procent van de melkkoeien in Noordwest-Europa heeft te maken met kreupelheid. Dat blijkt uit een grootschalige analyse van 53 onderzoeken door Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research. De onderzoekers hebben studies uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden op een rij gezet.

Boeren met een visie tussen de heuvels en met focus op diergezondheid : reportage

In het glooiende landschap van Luxemburg runt Steve Warmerdam met passie en vakmanschap een modern melkveebedrijf. Met Nederlandse roots, een nuchtere kijk en een sterke focus op diergezondheid weet hij hoge producties te combineren met duurzaam ondernemerschap.

Eindrapportage Kennis op Maat project Stalkaart Hittestress Melkvee

Vanaf temperaturen boven de 20˚C bestaat het risico op hittestress bij melkkoeien, ze moeten zich aanpassen om de balans tussen eigen warmteproductie en warmteafgifte te handhaven. Met de stijgende temperaturen, betekent dit voor Nederland dat een kwart van het jaar de kans op hittestress bij melkkoeien bestaat. Hittestress bij melkkoeien heeft een negatief effect op welzijn, de gezondheid, melkproductie en de vruchtbaarheid.

‘Bedrijf is in balans, maar mestafvoer blijft struikelblok’ : Reportage : Melkveehouder Wieger Annema

Mest afvoeren en vervolgens weer kunstmest aanvoeren. Dat rijmt niet met elkaar, vindt melkveehouder Wieger Annema uit het Friese Aldtsjerk. In mei won hij met zijn idee ‘De mestkeuken’ de publieksprijs van de Dutch Dairy Challenge 2025.

De Afrekenbare StoffenBalans als voorlichtingsinstrument : instructievideo Geldersevallei Kunstmestvrij

De Kringloopwijzer bevat tegenwoordig, juli 2025, de Afrekenbare StoffenBalans. In deze instructievideo wordt uitgelegd waar deze te vinden is en hoe er gebruik van kan worden gemaakt bij de voorlichting over de weg waarlangs het ASB-saldo kan worden verlaagd. Aan het woord komt melkveehouder Jan van den Berg, melkveehouder uit Barneveld, één van de deelnemers in het SABE project www.geldersevalleikunstmestvrij.eu.

Aleid Blitterswijk in gesprek met Wim de Hoop : Sturen op ureumgehalte van melk, vers gras en hooi

In het demonstratieproject `Integraal Duurzaam en Marktgericht Melkvee-Akkerbouwbedrijf`, dat wordt gefinancierd door de Europese Unie, wordt het voerbeleid met precisie uitgevoerd aan de hand van dagelijks meten van het ureumgehalte van de melk. Vers gras en hooi vormen de voornaamste componenten van het rantsoen. Daarmee wordt veel emissiereductie gerealiseerd en uitstekend voer geleverd voor hoogwaardige melk, die geschikt is voor de productie van zeer smakelijke kaas. Projectleider Wim de Hoop in gesprek met de innovatieve ondernemer Aleid Blitterswjk.

Pagina's