Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van Boerenbusiness Plant

Volatiele uienmarkt doet z'n naam eer aan

Qua prijs loopt het als een malle in de uienhandel. Waar tot een week of vier terug een zaak bij wijze van spreken nog kon afketsen op een half centje gaat het nu bijna met stuivers en dubbeltjes tegelijk. Dat is ook in de DCA baalprijs terug te zien deze week.

Aardappelnotering laat Belga-bom afgaan

De meeste belanghebbenden in de aardappelmarkt kijken al een aantal weken verbaasd en ook wellicht verdwaasd om zich heen door de snelle daling van de diverse aardappelnoteringen, voor zo ver ze überhaupt noteren. Het bijna een markt zonder enige vraag geworden.

IGC verwacht recordconsumptie graan

De stemming op de tarwemarkt is iets positiever. Er sloot een tender voor tarwe van Tunesië en Algerije blijkt meer tarwe gekocht te hebben deze week dan eerder verwacht. Ook de droogte in de VS geeft de tarwemarkt steun. Het IGC heeft de prognose voor de graanoogst naar boven bijgesteld, maar daar staat tegenover dat er in seizoen 2025/26 ook een recordhoeveelheid verbruikt gaat worden.

Peenprijs zet stapje omhoog na opruiming

Het is voor Pasen altijd drukker in de peenhandel, maar deze week was het boven verwachting druk, zo klinkt het. Daardoor kwam er eind van de week nog een run op peen. Er is nog steeds genoeg aanbod, maar de mindere partijen peen zijn voor een groot deel opgeruimd waardoor de DCA Peennotering een stapje naar boven zet.

Positieve stemming onder uienverkopers

De uiennoteringen op de regionale beurzen zitten deze weken wederom in de plus. Dat versterkt de positieve stemming onder verkopers. Centen worden over geslagen en de vraagprijs gaat met rasse schreden omhoog. Een kleine domper is wellicht de export. In week 13 (toen de rally werd ingezet) zat de export namelijk onder het vijfjarig gemiddelde.

Prijs onder druk maar verwerkers stampen door

Aardappelnoteerders hebben moeite om voldoende transacties bij elkaar te krijgen om een prijs op het bord te krijgen. Dat betekent niet dat de aardappelverwerkers op hun lauweren rusten. Sterk nog, de nieuwste Nederlandse verwerkingscijfers zit boven het vijfjarig gemiddelde en afgelopen maand zat de fritesproductie op het hoogste niveau in meer dan vijf jaar.

Geen contract, geen uitbreiding Franse areaal

Uit een nieuwe raming van het Franse Agreste, onderdeel van het ministerie van Landbouw, blijkt dat het aardappelareaal in Frankrijk in 2025 naar verwachting toch wat daalt, en wel met 1,4%. Dat is nogal een verschil met de eerdere verwachtingen gemeld in maart die nog uitgingen van een areaalstijging van maar liefst 11%! 

Is Brazilië lachende derde in Trumps handelsoorlog?

Matige exportcijfers blijven wat drukken op de Europese tarwemarkt. Een grote tender van Algerije die gisteren sloot, deed daar weinig aan af. In de VS kreeg tarwe steun van de weerberichten. Er valt komend weekend waarschijnlijk toch minder regen in de tarwegordel dan eerder voorspeld. In Brazilië hebben sojaexporteurs de wind in de zeilen. Dat zal niet de bedoeling zijn van de handelspolitiek van Trump, maar is wel het effect.

Suiker zit in de hoek waar de klappen vallen

In Nederland is het zaaien van de suikerbieten vlot verlopen. Daar moeten we ons maar een beetje aan vasthouden, want van de suikerprijzen op de wereldmarkt moeten we het niet hebben. Onder meer door voldoende regen in de moesson in India en de onzekerheid die de handelsoorlog veroorzaakt zit suiker in de hoek waar de klappen vallen.

Ground zero bereikt, aardappelmarkt valt stil

Ook deze week lijkt de markt voor aardappelen geen bodem te kennen. Waar in januari de bomen nog tot in de hemel leken te groeien (vooral voor het ras Innovator) is vandaag de dag de aardappelmarkt een verlaten vlakte. De afgelopen week werd nog eens pijnlijk duidelijk dat er een grote weeffout zit in het huidige systeem van de aardappelmarkt.

Pagina's