Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Dossier:

Goed boeren in kleinschalig landschap

Resultaat

Wat is duurzaamheid voor jou? Met die vraag startte de bijeenkomst “Kiezen voor duurzaam ondernemen”. Vanuit de circa twintig deelnemers kwam een grote variatie aan antwoorden, van “zorg voor bodemvruchtbaarheid, als motor van de landbouw”, tot “oud worden” en “behouden van beschikbare middelen”. De manier waarop de veehouders tegen duurzaamheid aan kijken blijkt afhankelijk van hun bedrijf, hun omgeving en vooral ook vanuit hun persoonlijke motivatie.
 
Keuzes maken
Om duurzaam te kunnen werken op een manier die bij jezelf en je bedrijf past, moet je als ondernemer keuzes maken. In het project “MIJN Duurzaamheid” hebben zestig veehouders dit proces doorlopen om een persoonlijke invulling te geven aan duurzaamheid. Tijdens de bijeenkomst in Noordoost-Twente vertelden melkveehouders Els en Arie Mentink hoe zij dat traject hebben ervaren en wat dit voor hen betekent. Zelfstandig adviseur René Schepers nam vervolgens de aanwezigen mee in een korte bespiegeling over “moeten” en “willen” en de keuzes die je zelf kunt maken. Aanvullend speelden de deelnemers het kaartspel van MIJN Duurzaamheid waarbij Bert Philipsen van Wageningen Livestock Research liet zien hoe losse keuzes elkaar kunnen versterken of juist verzwakken.
 
In alle programmaonderdelen lieten de deelnemers geen kans onbenut om met elkaar te discussiëren, mede omdat de term duurzaamheid voor enkelen een “beladen” term is geworden. ‘Juist door te werken aan MIJN duurzaamheid, bepaal ik zelf hoe ik er in sta en waar ik mee aan de slag wil’, reageerde Arie Mentink. ‘Dit traject is geen doodknuffelen van de term duurzaamheid, het is het maken van eigen passende keuzes. Als je jouw keuzes hebt gemaakt, dan kun je vervolgens bepalen wat je wilt doen met externe factoren die je bedrijf beïnvloeden.’

Is deze informatie waardevol voor u? - Deze functie is 'anoniem' en enkel gericht naar de dossier beheerder!