Een verplicht onderdeel van arbobeleid voeren is het maken van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hierin staat welke risico's het werk op uw bedrijf met zich meebrengt voor de werknemers. Vervolgens moet er een plan van aanpak zijn waarin staat hoe deze risico's voor de veiligheid en gezondheid worden aangepakt en wanneer dat gebeurt. Wanneer uw bedrijf op enig moment in het jaar meer dan 40 uur arbeid in een week inschakelt (dit kunnen vaste werknemers zijn maar ook meewerkende familieleden, seizoenskrachten of een bedrijfsverzorger) bent u bovendien verplicht deze RI&E te laten toetsen door een arbodienst.
Arbocatalogus
Voor de diverse agrarische sectoren zijn speciale arbocatalogi opgesteld, die een hele functionele basis vormen voor de risico-inventarisatie op uw bedrijf. In de catalogi is beschreven hoe u in uw bedrijf gezond en veilig kunt werken en daarmee voldoet aan de wetgeving. Het is een praktisch hulpmiddel bij het opzetten van een gezonde en veilige bedrijfsvoering. De arbocatalogus is geschreven voor iedereen die werkt in de agrarische en groene sector. Voor de meest voorkomende knelpunten en aandachtsgebieden in het werk hebben werknemers- en werkgeversorganisaties samen oplossingen en aanbevelingen voor u op een rij gezet.
Open hier de arbocatalogus van uw sector:
Stigas dienstverlening
Stigas kan ondersteunen bij het opstellen van de risico-inventarisatie. Ook heeft Stigas zelfs een speciale applicatie ontwikkeld waarmee u een veiligheidscheck kunt doen op uw bedrijf. En wanneer u overweegt nieuwe machines aan te schaffen, kan een veiligheidsdeskundige u adviseren over machineveiligheid. Het goed organiseren van arbeidsomstandigheden is zeer belangrijk voor uw aansprakelijkheid in het geval zich een ongeluk voordoet. Stigas heeft hiervoor een brochure ontwikkeld.
Zie voor meer handige tips en adviezen vanuit Stigas deze link. Stigas heeft ook een veiligheidskaart brand in Nederlands/ Pools.